در بخش اول به معرفی تعدادی از کاربرد های LED پرداخته شد، در ادامه این مبحث نیز به سایر کاربردهای ال ای دی پرداخته شده است که بعد از مطالعه متوجه خواهید شد که LED ها در چه حدی توانسته اند برای دنیای پیرامون ما انسان ها مفید باشند. با مانا نور پژوهان مهر در ادامه مطلب همراه باشید:
مهندسی پزشکی و شیمی
LED ها درعلومی نظیر مهندسی پزشکی و شیمی هم جایگاه ویژهای برای خود پیدا کرده اند و در علوم شیمیایی، در تشخیصگرهای رادیو ایزوتوپی استفاده گسترده ای به دلیل قابلیت تحمل در بازه بیشتر دمایی دارند. در علوم مهندسی پزشکی در مواردی که نیاز به پرتوافشانی با طول موج مشخص وجود دارد LED ها قابلیت های فراوانی دارند.
در دندانپزشکی بسیاری از متدهای ترمیمی مدرن با استفاده از مواد کامپوزیت رزینی مدرن انجام می پذیرد. کاربرد جذاب LED در این زمینه تبدیل ماده مایع به حالت جامد طی عملی به نام کیورینگ می باشد. طی این عمل نور آبی رنگی با طول موج 465 نانومتر مستقیما به رزینی که روی دندان قرار گرفته می تابد. محدودیت زمانی چند ثانیه ای دندانپزشک ( در حدود 5 الی 15 ثانیه) جهت انجام این عمل ، مزیت LED در دقت طول موج و چگالی نور کافی جهت تزریق به کامپوزیت را برجسته می کند. منابع جریانی با دقت جریان بسیار زیاد از ملزومات این تجهیزات است.
نورهای نزدیک و داخل آب
بنابراستاندارد EN60596-2-18 به دلایل ایمنی، منابع نوری نزدیک استخرها بایستی از ولتاژهای پایین تغذیه شوند. این مقدار حداکثر 50 ولت مستقیم در نظر گرفته شده است. برای نورهایی هم که داخل آب استفاده می شوند حداکثر ولتاژ 12 ولت مستقیم مجاز می باشد. در هر دو حالت حداقل فاصله منبع تغذیه کننده از لبه استخر باید 35 متر باشد. استفاده از کابل در این شرایط افت ولتاژ و تلفات زیاد در کابل را دربر دارد. بنابراین بایستی از باتری استفاده شود.
برای تمامی این بازه های ولتاژی، میتوان با استفاده از مبدلهای کاهنده یا افزاینده منبع تغذیه ای ساخت که LED را در بهترین و استانداردترین حالت تغذیه کند.
نور صفحات نمایش
قابلیت LEDها در تولید طیف وسیع نور آنها را به محور اصلی تکامل صفحات نمایش تبدیل کرده است. توانایی تولید سه رنگ قرمز، سبز و آبی که به RGB مرسوم هستند منجر به تولید رنگ سفید شده است. راه دیگر تولید رنگ سفید ترکیب شیمیایی فسفر با رنگ آبی است که در این روش کنترل کیفیت رنگ به دلیل استفاده از فرآیند شیمیایی امکانپذیر نیست . اما RGB این امکان را به خوبی برای صفحات نمایش گر فراهم میسازد.
نکته اساسی در طراحی منابع تغذیه RGB یکسان نبودن ولتاژ راه اندازی و کنترل هر کدام از رنگ ها و چالش حالت گذرای سریع تغییر رنگ ها میباشد که طراحی بهینه منابع تغذیه را به چالشی اساسی برای طراحان و محققان تبدیل میکند.
وسائل نقلیه
وسائل نقلیه تنها به اتومبیل ها محدود نمی شوند. قطارها، هواپیماها، وسائل حمل و نقل دریایی، تراکتورها و سایز ادوات صنعتی حمل بار تحت این مجموعه قرار می گیرند. این لوازم همواره بایستی تحت استاندارد AEC-Q100 قرار گیرند. منبع الکتریکی در دسترس در وسائل نقلیه عمدتا یک باتری اسیدی 12 ولت می باشد. یکی از مشکلات موجود در طراحی منابع تغذیه در خودرو ها بازه گستردهای از ولتاژ است که وجود دارد. 12 ولت تنها یک مقدار نامی است ؛ این مقدار در حالت شارژ به 5/13 ولت و در حالت استارت خوردن خودرو در یک روز سرد به 6 ولت ممکن است برسد. بنابراین مهم است که نوع منبع تغذیه انتخابی افزاینده و کاهنده باشد.
مصارف LED ها به موارد برشمرده شده محدود نمی شود و کاربردهای دیگری از جمله در واحد های سیار، روشنایی تبلیغاتی، تابلوهای هشدار دهنده، نگه داری مواد غذایی و … دارد که از توضیح آنها صرف نظر می شود.
سخن آخر
مقاله ای که آماده شده به بیان برخی از کاربردهای LED پرداخته است. هنگامی که چراغ LED را با سایر تکنولوژی های روشنایی موجود در بازار مقایسه میکنید متوجه برتری های بی شمار این چراغ ها نسبت به سایر لامپ و چراغها شده و در مییابید که به صرفه ترین و هوشمندانه ترین انتخاب در زمینه روشنایی استفاده از چراغهای LED است.
تحقیقات اخیر و تحولات در زمینه محصولات روشنایی LED نشان داده که این تکنولوژی روشنایی سبز را برای ما فراهم آورده و با کمک انقلابی که در علم روشنایی ایجاد کرده، کمک به کاهش صدمه صنایع روشنایی به محیط زیست میکند. شرکت مانا نور پژوهان مهر یکی از شرکت های فعال در زمینه طراحی و ساخت چراغ های LED در کشور ایران می باشد که محصولاتی بسیار باکیفیت و مطابق با تکنولوژی روز جهان تولید می کند.